Vă prezentăm un nou capitol al emisiunii Adevăruri și Neadevăruri despre Revoluția Română din Decembrie1989 care s-a desfășurat în orașul Cluj Napoca.

În cursul evenimentelor din zona Fabricii de Bere se va produce acțiunea de nesupunere la ordinele de represiune a locotenentului-major de artilerie Ionel Marian Hetea de la UM 01215 (Florești).

În contextul intrării în dispozitivul de represiune, locotenentul-major Ionel Marian Hetea a primit comanda a opt militari în termen, înarmaţi cu câte 300 de cartuşe de război, deşi erau nepregătiţi pentru astfel de misiuni.

Grupa lui a fost poziţionată vis-a-vis de Fabrica de Bere, pe strada Moţilor, principala arteră care făcea legătura între cel mai mare cartier muncitoresc, Mănăştur, şi centrul oraşului. Militarii comandați de către locotenentul-major Ionel Marian Hetea erau primii care ar fi dat piept cu manifestanţii. Misiunea lor era să oprească „huliganii” să ajungă în centrul oraşului, dar şi să-i blocheze pe studenţi să coboare pe strada Mărginaşă, arteră care mergea din complexul Haşdeu şi până în zona Fabricii de Bere.

La ora 15.40 s-au auzit primele focuri de armă din Piața Libertății. Locotenentul-major Ionel Marian Hetea a refuzat să tragă în oameni și a luat măsuri de scoatere a grupei de militari din dispozitivul represiv.

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie l-a dat exemplu în sentinţa din 2006 privind Revoluţia din Decembrie 1989 din Cluj-Napoca: „Împuşcarea victimelor putea fi evitată, prin recurgerea la manevre de deplasare a trupelor pe străzi lăturalnice, aşa cum a procedat locotenentul-major Hetea Marian”.

Video: