Personalitatea și opoziția lui Ion Iliescu față de regimul Ceaușescu au generat multe luări de poziție, opinii, contestări și întrebări, după 22 decembrie 1989, în condițiile în care s-a pus în discuție, de către memorialistica Securității și a detractorilor Revoluției Române din Decembrie 1989, legitimitatea acestuia de a conduce Consiliul Frontului Salvării Naționale. „În centrii de decizie majori din Europa, în primul rând la Moscova, fusese omologată și conturată succesiunea și venirea lui Ion Iliescu la putere. Cu doi – trei ani înainte de venirea lui Gorbaciov în România se conturase deja necesitatea găsirii unui succesor, prin toată rețeaua de comunicări, prin toate interferențele între notele serviciilor circula același nume. Lucrurile acestea le știa și Ceaușescu”, declara Virgil Măgureanu într-un dialog cu Alex Mihai Stoenescu din 23 iulie 2005. Cele exprimate de către Virgil Măgureanu, la 16 ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, amplifică teoria complotului sovieto-occidental împotriva României socialiste și a rolului de lider al lui Ion Iliescu în această conspirație.
Virgil Măgureanu va mărturisi că Ion Iliescu fusese informat de către el, încă din mai 1981, despre faptul că „este perceput ca viitorul președinte al României” și va menționa, totodată, că pe parcursul ultimului deceniu al regimului Ceaușescu conversase și corespondase cu Ion Iliescu pe tema „rolului pe care urma să-l joace la momentul căderii lui Ceaușescu”.
În cadrul emisiunii „ADEVĂRURI ȘI NEADEVĂRURI DESPRE REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989”, istoricul Constantin CORNEANU a dialogat cu prof. univ. dr. Virgil MĂGUREANU pe marginea încercărilor de schimbarea a regimului Ceaușescu, a posibilității de reformare a socialismului românesc, precum și-a unor aspecte controversate ale Revoluției Române din Decembrie 1989, a relațiilor dintre cei implicați în efortul de transformare a societății românești din acele timpuri devenite, acum, ISTORIE.
Video: