Data: 1 decembrie 2017

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 salută cea de-a 99-a aniversare a Marii Uniri din 1989 și intrarea României în Anul Centenar

În istoria recentă a României luna decembrie a devenit simbolul schimbării, dar mai ales simbolul proiectelor naționale de amploare: în decembrie 1918 România Mare a fost desăvârșită pentru ca în decembrie 1989 România să fie eliberată de comunism. Ambele momente au demonstrat angajmentele puternice ale românilor, primul pentru unitate națională iar cel de-al doilea pentru democratizare. Dacă decembrie 1918 a fost momentul de naștere al României moderne, decembrie 1989 a fost momentul de renaștere după dictatură.

1918 și 1989 sunt legate inclusiv atunci când avem în vedere modul în care obiectivele au fost atinse: sacrificiul de sine. România Mare s-a realizat prin jertfa națională, a soldaților români pe fronturile străine sau naționale și a civililor în timpul regimurilor de ocupație. Totalitarismul a fost înfrânt prin jertfa revoluționarilor din orașele României. Marea Unire din 1918 și Revoluția Română din Decembrie 1989 sunt inseparabil legate de evoluțiile actuale ale României, atât la nivel teritorial cât și din punctul de vedere al organizării social-politice.

România reîntregită după 1918 s-a construit prin martiriul ostașului român pentru ca România eliberată de comunism după 1989 să devină realitate doar prin martiriul revoluționarului român. Două dintre momentele cele mai răsunătoare ale istoriei României aveau să fie pecetluite în sânge ca dovadă pentru posteritate că eroii sunt printre noi. Pe aceștia îi regăsim în rândurile celor care au luptat pe fronturi și baricade pentru ca astăzi România să pășească liberă și demnă în Anul Centenar.

La mulți ani, România! 
La mulți ani, români! 
Glorie celor care au binemeritat de la Patrie!

Autor: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989