Data: 25 noiembrie 2017

Astăzi se împlinește un an de la trecerea în neființă a principalului lider al Revoluției Române din Decembrie 1989 de la Timișoara, Lorin Fortuna. 
Lorin Fortuna a fost unul din inițiatorii și fondatorii Frontului Democratic Român, alături de camarazii săi, Claudiu Iordache, Ioan Savu, Ioan Chiș și alții, devenind președintele primei formațiuni anticomuniste din România, în contextul în care dictatorul Nicolae Ceaușescu încă se afla la putere și controla toate instituțiile statului român.
Lorin Fortuna a fost cel care a rostit primul discurs în fața mulțimii adunate în Piața Operei. „El a declarat Timișoara primul oraș liber de dictatură, a dat citire primelor revendicări ale celor ieșiți în stradă și a făcut apel la solidaritatea tuturor timișorenilor de a intra în grevă generală pentru stoparea politicilor dictatoriale ale lui Nicolae Ceaușescu”.
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 comemorează și cinstește memoria eroului revoluționar de la Timișoara, Lorin Fortuna exprimându-și respectul pentru faptele sale prin prezentarea unui portret al acestuia.
Pentru că a binemeritat de la Patrie! 
„Erou al Revoluției Române din Decembrie 1989 de la Timișoara, Lorin Fortuna s-a născut la 7 mai 1948, în Rădăuți, județul Suceava. După absolvirea Şcolii generale şi a Liceului Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuţi, a urmat Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic București, pe care a absolvit-o în anul 1972, obţinând diploma de inginer în specialitatea Telecomunicaţii. A fost repartizat la Timișoara, unde a lucrat ca analist de sistem la Centrul teritorial de calcul electronic. În 1976 s-a transferat la Institutul Politehnic Timișoara, iar anul următor a devenit cadru didactic, șef de lucrări și cercetător la Facultatea Electronică și Telecomunicații.
În zilele de foc ale Revoluției, din dorința de a avea cât mai multe date despre situația din Timișoara, Lorin Fortuna, alături de câțiva colegi de la laboratorul Facultății unde lucra, a reușit pe 19 decembrie 1989 să intre pe frecvențele de emisie ale Miliției și să intercepteze câteva dintre comunicările lor, suficiente pentru a putea să aprecieze amploarea revoltei concetățenilor săi și degringolada forțelor de represiune .
În dimineața zilei de 20 decembrie 1989, manifestanții grupați și organizați pe întreprinderi, cu banderole albe pe braț s-au îndreptat spre centrul orașului și spre sediul Comitetului Județean PCR. Este momentul când Lorin Fortuna distribuie manifestanților din jurul său pancarte pregătite din timp pe care scrisese: „Unde ne sunt morții?”,„Jos Ceaușescu!”. 
Ajunși în piața din fața Balconului Operei, în 20 decembrie, Lorin Fortuna, alături de alți revolutionari, reușesc să pătrundă în clădirea păzită de soldați ai Armatei, moment important în drumul spre Victoria Revoluției de la Timișoara. 
Lorin Fortuna a devenit unul din inițiatorii și fondatorii Frontului Democratic Român, alături de camarazii săi, Claudiu Iordache, Ioan Savu, Ioan Chiș și alții, fiind acceptat ca președintele acestei prime formațiuni politice anticomuniste, în condițiile în care toate frâiele puterii încă se aflau în mâinile dictatorului Ceaușescu.
În acest context, Lorin Fortuna a rostit primul discurs în fața mulțimii adunate în Piața Operei . El a declarat Timișoara primul oraș liber de dictatură, a dat citire primelor revendicări ale celor ieșiți în stradă și a făcut apel la solidaritatea tuturor timișorenilor de a intra în grevă generală pentru stoparea politicilor dictatoriale ale lui Nicolae Ceaușescu.
În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, va fi redactată „Proclamația FDR” cu titlul „A căzut Tirania”, pe care Lorin Fortuna a citit-o în fața mulțimiii, documentul fiind distribuit sub unor fluturași, în tot orașul și apoi, publicat în limbile română, sârbă, germană și ungară.
A condus Frontul Democratic Român până la desființarea formațiunii, încercând să evite transformarea ulterioară a acestuia într-un partid politic. A fost președinte al Consiliului Județean Timiș al Frontului Salvării Naționale, pentru un interval scurt de vreme, până la 12 ianuarie 1990, când demisionează în urma climatului existent care nu era fost pe placul său. 
Mai puțin cunoscut este faptul că Lorin Fortuna s-a remarcat și ca om de știință, profesor și scriitor. A inventat robotul telefonic, aparat care dădea ora exactă în România în epoca lui Nicolae Ceaușescu. 
După Revoluție și-a continuat preocupările și în domeniul literar, publicând în 1994, volumul de poezii „Farmecul Iluziei”, dedicat „Celor care în Decembrie 1989, și-au învins teama, pentru a reda speranța”, precum și părinților săi. Era prima dată când Lorin Fortuna publica cu numele său adevărat. De remarcat este că înainte de Decembrie 1989 el a trimis la Radio Europa Liberă, în vara anului 1989, două poezii cu pseudonimul Ioan Bucovineanul. Astfel, în cadrul emisiunii „De vorbă cu ascultătorii”, din 9 iulie 1989, sunt citite două dintre poeziile sale de protest „Strigăt” și „Pelerin la Ipotești” . 
În zilele Revoluției de la Timișoara, poetul Lorin Fortuna, inspirat de furia și amploare revoltei, compune, de asemenea, un sonet „În cumpăna vremii”, care va fi recitat la 21 decembrie 1989 în fața mulțimii, de către autorul Valentin Vârtan. Pe fațada Operei din Timișoara se află astăzi o placă comemorativă unde se află mesajul revoluționarului Lorin Fortuna: „Vouă, celor care, mulţi sau puţini, cîndva veţi trece, neliniştiţi, peste urmele noastre, ale celor care am fost: Generaţia lui Decembrie ’89, un singur gînd: ROMÂNIA!”
A publicat, de asemenea, volumele „Rană pe cer” (1997), „Mântuire prin iubire” și „Avatar” (2001), iar în 2003, „Moarte și Exod”. 
După victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, Lorin Fortuna rămâne în spațiul public, pledând pentru aflarea adevărului în privința vinovaților pentru victimele Revoluției. Lorin Fortuna a fost președinte al Asociației de revoluționari „Victoria” din Timișoara, din 2004 a devenit membru al Colegiului Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. În 2014 a fost declarat cetățean de onoare al orașului Timișoara, totodată deținând și titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţie”
Vă dăinui în istorie ca o figură emblematică a Revoluției Române din Decembrie 1989”.

Sursă:
Andreea – Iuliana Bădilă, In Memoriam. Lorin Fortuna, liderul Revoluției Române de la Timișoara”, în revista „Caietele Revoluției”, nr. 2(67)/2017, pp. 27-29

Autor: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989