Data: 2 martie 2018

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 29 de ani de la sacrificiul de sine al eroului Liviu Corneliu Babeș, brașoveanul care s-a autoincendiat – în semn de protest față de represiunea regimului Ceaușescu – după coborârea de pe „Brad”, purtând pancarta „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”. Martori la acțiunea lui Babeș aveau să fie turiștii aflați în Brașov, printre care doi jurnaliști scoțieni, care au făcut public evenimentul în presa străină, în timp ce în țară actul de eroism a fost acoperit de Securitate. Ca atare, românii aveau să afle despre acest lucru doar la 12 ore de la producerea evenimentului, însă doar cei care ascultau postul de radio „Europa Liberă”. Postul de radio avea să transmită, sub formă de zvon, următoarele: „Se pare că în ziua de 2 martie, la Braşov, un cetăţean român şi-a dat foc în semn de protest faţă de atrocităţile săvârşite de regimul Ceauşescu. Nu cunoaştem amănunte, dar ne vom interesa şi vom reveni”. Prima publicație românească ce a relatat povestea a fost ziarul ziarul „The Free Romanian”, care a publicat o lună mai târziu povestea tragicului eveniment.

Jurnalistul scoțian Douglas Wallance, martor la gestului lui Liviu Babeș, avea să declare următoarele: „Mă aflam cu un grup de prieteni la schi în Poiana Braşov, în martie 1989. Eram începător pe atunci şi stăteam la baza pârtiei şi mă uitam la ceilalţi schiori. La un moment dat, am văzut un foc şi am crezut că arde ceva, iar apoi am realizat că, de fapt, era un om care ardea. Am început să alerg în direcţia lui, mi-am dat jos geaca de schi şi am încercat să îl sting. Dar flăcările erau foarte mari. Se mai adunase lume în jurul lui, iar în cele din urmă bărbatul a căzut la pământ şi am reuşit să-l stingem. Încă era viu… Iniţial, am crezut că a fost un accident, apoi am văzut o pancartă lipită de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politică”

Urmare a gestului său, acesta este cunoscut astăzi drept „torța vie a Revoluției Române”. Sacrificiul de amintește de incinerarea patriotului praghez Jan Palach, care și-a dat viața pentru a protesta împotriva invaziei sovietice din timpul „Primăverii de la Praga”. În 1997 a fost declarat, târziu, „erou-martir”, în urma Legii nr. 93 din 3 iunie 1997. Dacă ar fi trăit, astăzi ar fi avut 75 de ani.

La comemorarea eroului-martir este prezentă o delegație din partea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, care participă la serviciile religioase de pe pârtia „Bradul” și de la Biserica „Sf.Ioan Botezătorul”. Reprezentanții IRRD vor lua parte, în final, la întâlnirea omagială desfășurată la Sala de Consiliu a ALRUE Brașov-Decembrie 1989.

Autor: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989